Kategorija B

Vozniški izpit za avto

Kategorija B2021-01-23T22:50:13+01:00
Kategorija B in vozniški izpit za avto

Vozniški izpit za avto (kategorija B) lahko opravite pri 18. letih

Kategorija B je kategorija vozniškega dovoljenja s katero lahko vozite motorna vozila, razen vozil kategorije A1, A2, A, F in G, katerih največja dovoljena masa ne presega 3.500 kg in poleg sedeža za voznika nimajo več kot osem sedežev. Dovoljenje za vožnjo vozil kategorije B vključuje tudi dovoljenje za vožnjo vozil kategorij AM, B1 in G.

Glede na vašo starost boste po vozniškem izpitu udeleženi kot samostojni vozniki, zato je pomembno, da že pred pričetkom usposabljanja ugotovite, katera šola vožnje (nekdaj je bila to avtošola) bi bila prava za vas.

Preverite, katera šola vožnje bi bila prava za vas.

Če se prijavite na enega izmed tečajev na naši spletni strani, boste prejeli dodatne ugodnosti, s katerimi boste lažje prišli do vseh informacij, ki jih potrebujete, ko boste opravljali vozniški izpit za osebno vozilo (avto). Vpišite se torej v dobro šolo vožnje in  tam opravite predavanje cestno prometnih predpisov. Na medicini dela prometa in športa opravite tudi zdravstveni pregled za kategorijo B, na območnem združenju rdečega križa tečaj in izpit prve pomoči, potem pa pojdite na upravno enoto in se prijavite na teoretični del vozniškega izpita (republiške teste cpp). Pri učenju pravil cestnega prometa vam je lahko v pomoč različno gradivo, predvsem naše eknjige CPP in Prva pomoč ter testi cpp.

Ko boste na izpitnem centru uspešno rešili republiške teste cpp za kategorijo b in v celoti opravili program vožnje se na upravni enoti prijavite na praktični del vozniškega izpita (glavno – izpitno vožnjo).

Na spletu obstaja aplikacija s pomočjo katere si lahko ogledate razpisane proste termine za teoretični in praktični del vozniškega izpita.

Kategorija B ter dokumenti in pogoji, ki jih morate izpolnjevati ob priglasitvi na vozniški izpit

Dokumenti, ki jih je morate pri priglasitvi na teoretični del vozniškega izpita za kategorijo B imeti s seboj:

 • 1) evidenčni karton vožnje,
 • 2) ZDRAVNIŠKO SPRIČEVALO,
 • 3) potrdilo o uspešno opravljeni prvi pomoči ter
 • 4) veljaven osebni dokument (osebna izkaznica ali potni list)
 • Ob prijavi na praktični del vozniškega izpita za kategorijo B morate izpolnjevati sledeče pogoje:

  • 1) starost najmanj 18 let ter opravljen teoretični del izpita,
  • 2) evidenčni karton vožnje,
  • 3) zdravniško spričevalo ter,
  • 4) veljaven osebni dokument (osebna izkaznica ali potni list)

  eKnjiga: Kategorija B – primeri vprašanj prvega dela praktičnega dela vozniškega izpita

  Po kratki seznanitvi s potekom vodenja na vozniškem izpitu in po pregledu ustreznih dokumentov vam ocenjevalec oz. član izpitne komisije na prvem delu praktičnega dela vozniškega izpita za kategorijo B zastavi nekaj vprašanj o poznavanju vozila. V spodnji eknjigi navajamo nekatere primere vprašanj na katere morate poznati odgovor, saj se v nasprotnem primeru lahko zgodi, da se vaša “glavna” izpitna vožnja sploh ne prične.

  Kategorija B - primeri vprašanj prvega dela praktičnega dela vozniškega izpita

  V nadaljevanju si preberite nekatere strokovne nasvete za opravljanje teoretičnega in praktičnega dela vozniškega izpita. Želimo vam, da opravite izpit za avto v prvem poizkusu. Svoja mnenja, izkušnje in vprašanja lahko zabeležite na našem Forumu o vozniškem izpitu v razdelku izpit za avto. Pripravili smo vam tudi okvirni izračun stroškov na poti do vozniškega izpita za kategorijo B ter video posnetke za vozniški izpit kategorija B, B1 in BE.

  Pogosto zastavljena vprašanja o vozniškem izpitu kategorije B

  Objavljamo pogosto zastavljena vprašanja, ki smo jih prejeli na naš elektronski naslov ter na Forum o vozniškem izpitu.

  Katere so najpogostejše napake kandidatov na glavni vožnji oz. praktičnem delu vozniškega izpita za kategorijo B?2021-01-23T22:44:13+01:00

  Najpogostejše napake praktičnega dela vozniškega izpita za kategorijo B so zabeležene na strani z nasveti o vozniškem izpitu ter na forumu o vozniškem izpitu in našem blogu z novicami o vozniškem izpitu.

  Vse za vozniški izpit na enem mestu
  Opravil sem vozniški vozniški izpit B kategorije. Ali lahko takoj dvignem tudi vozniško dovoljenje za kategorijo F?2021-01-23T22:43:11+01:00

  Zakon o voznikih v 54 členu navaja sledeče: Osebi, ki ima veljavno vozniško dovoljenje za vožnjo motornih vozil kategorije B, BE, C1, C, C1E, CE, D1, D1E, D ali DE najmanj šest mesecev, se izda tudi vozniško dovoljenje za vožnjo vozil kategorije F, če uspešno opravi tečaj o varnem delu s traktorjem in traktorskimi priključki.

  Vse za vozniški izpit na enem mestu