Vas zanima kako prihraniti denar na poti do vozniškega izpita. Izberite vožnjo s spremljevalcem. Ta pristop na poti do vozniškega izpita predstavlja svež pogled na učenje vožnje, ki združuje prilagodljivost, izkušnje in stroškovno ugodnost.

Kaj je vožnja s spremljevalcem?

Mladi vozniki, stari manj kot 18 let, lahko že pri 16 letih začnejo opravljati praktični del vožnje v okviru avtošole. Po opravljenih 21 urah vožnje in pridobitvi soglasja učitelja vožnje, se nato na upravni enoti vpiše uradni spremljevalec. Slednji, ponavadi starš ali zakoniti skrbnik, lahko tudi drug voznik, star vsaj 27 let, z 5 leti vozniškega izpita in z ne več kot 5 kazenskimi točkami, omogoča mladim voznikom pridobivanje izkušenj pod nadzorom.

Voznik, ki vozi po program vožnje s spremljevalcem ne sme voziti samostojno, vendar lahko vozi, če poleg njega sedi kot sopotnik uradno zaveden spremljevalec. Vožnja s spremljevalcem prinaša številne prednosti, med drugim omogoča hitrejše učenje samostojne vožnje ter daljše vadbeno obdobje pred popolno samostojnostjo.

Zakaj izbrati vožnjo s spremljevalcem?

  • Več pridobljenih izkušenj: Možnost pridobivanja izkušenj pod nadzorom izkušenega spremljevalca.
  • Manj potrebnih ur vožnje: Zaradi dodatne prakse s spremljevalcem je potrebno manj ur v avtošoli.
  • Stroškovno ugodnejše: Finančno dostopnejša možnost pridobivanja izkušenj v primerjavi s tradicionalnimi metodami.
  • Večja samozavest pri vožnji: Dodatna praksa in podpora spremljevalca gradijo samozavest mladih voznikov.
  • Občutek varnosti: Starši in mladi vozniki si med učenjem delijo izkušnje ter občutek varnosti.
  • Vožnja na lastnem avtomobilu: Možnost učenja vožnje na družinskem avtomobilu.
  • Začetek učenja pri 16. letu: Mladim voznikom omogoča zgodnejši začetek učenja vožnje.

Kako do vozniškega izpita s pomočjo programa Vožnja s spremljevalcem?

Slovenska zakonodaja omogoča vožnjo s spremljevalcem že pri 16 letih. Vzporedno s šolo vožnje, spremljevalci prevzamejo pomembno vlogo v usposabljanju mladih voznikov. Njihova naloga ni le sedenje ob strani, temveč oblikovanje varnega, premišljenega in umirjenega udeleženca v cestnem prometu.

Pot do izpita za vožnjo s spremljevalcem zajema več korakov, med drugim tečaj prve pomoči, zdravstveni pregled, vpis v šolo vožnje, tečaj cestnoprometnih predpisov, uspešno opravljen teoretični del vozniškega izpita – republiški testi CPP, in zaključek programa praktičnega dela usposabljanja v šoli vožnje.

Z vožnjo s spremljevalcem odpiramo vrata bolj varni, odgovorni in izkušeni generaciji voznikov. Ta pristop ne le prinaša spremembo v učenju vožnje, ampak oblikuje tudi bolj ozaveščene udeležence v prometu, kar kaže na boljšo prihodnost cestnega prometa. Spremljevalci, bodisi starši, posvojitelji ali drugi skrbniki, postanejo ključni mentorji na poti do varne in odgovorne vožnje za mlade voznike.

Zelena Tablica L za Vožnjo s Spremljevalcem

Med celotnim procesom vožnje bodočega voznika s spremljevalcem je nujno, da je vozilo opremljeno z obvezno tablico kvadratne oblike, zelene barve, na kateri je črka »L« v beli barvi.

Vožnja s spremljevalcem za kandidata ali spremljevalca ne prinaša dodatnih finančnih obveznosti, razen enkratnega plačila upravne takse ob vpisu spremljevalca v evidenco o vozniških dovoljenjih in v evidenčni karton vožnje na upravni enoti. S tem poskrbimo, da je proces pridobivanja vozniškega izpita s spremljevalcem enostaven, dostopen in brez nepotrebnih finančnih obremenitev.