Šola vožnje = Avtošola

Šole vožnje oz. avtošole na območju Slovenije

Šola vožnje = Avtošola2021-02-03T07:59:14+01:00
Šola vožnje - avtošola

Šola vožnje = Avtošola

Avtošola je z novo prometno zakonodajo dobila novi izraz, in sicer  ŠOLA VOŽNJE.

Ob zelo veliki izbiri šol vožnje-avtošol v Sloveniji, bi pričakovali, da je izbira tiste prave šole vožnje-avtošole enostavna.Vendar ko malo bolj natančno preverimo njihove rezultate, ugotovimo, da so ti dokaj povprečni. V vsakem izpitnem centru – izpitni komisiji je le 10-15% zares dobrih in uspešnih šol vožnje-avtošol.

Izbira šole vožnje-avtošole in učitelja vožnje

Pozanimajte se pri prijateljih, kje in in seveda, ali so bili zadovoljni s šolo vožnje. Opišejo naj vam tudi pomanjkljivosti na katere so naleteli. Pojdite na izpitni center in se pozanimajte, saj tam merijo uspešnost posameznih šol vožnje. Izpitna komisija vam bo z veseljem ponudila vpogled.

Vzpostavite telefonski ali še bolje osebni stik s priporočeno šolo vožnje, da se z njimi posvetujete. Pri resnih šolah vožnje vam bodo že takoj podali podatke: o vrsti vozil, teoretičnem in praktičnem izobraževanju, ceni, ter drugih pomembnih stvareh.

Pojdite na ogled šole vožnje, ki se vam zdi primerna. Tam se dogovorite, če lahko brez obveznosti pridete na eno PREDAVANJE CESTNO PROMETNIH PREDPISOV ( CPP ). Tako dobite občutek o delu šole vožnje, spoznate nivo oz. standard izobraževanja, profesionalnost učiteljev vožnje (inštruktorjev), zadovoljstvo kandidatov, opremljenost prostorov in še dosti drugega. Na podlagi vsega tega bo odločitev lažja. Pozanimajte se ali v avtošoli zadovoljujejo predpisane pogoje. Predpisano usposabljanje teorije CPP mora trajati najmanj 20 ur in se mora izvajati v ustrezno opremljeni učilnici. Tam vam bodo tudi opisali cel postopek kako do vozniškega izpita in vam dali možnost poskusnega reševanja testov cpp.

Cene so pomemben dejavnik pri izbiri šole vožnje. Vse cene morajo biti vnaprej znane,od teoretičnega izobraževanja, do ure vožnje itd. Zato smo vam pripravili okvirni izračun stroškov na poti do vozniškega izpita

Dobre in resne avtošole oz. dobri inštruktorji oz. učitelji vožnje, se vedno potrudijo prilagoditi in pomagati vsakemu kandidatu posebej. Če se vam zdi da ste na napačnem naslovu, zamenjate šolo vožnje. To lahko storite tudi če ste že pričeli s praktičnim usposabljanjem pri določenem učitelju vožnje, za katerege menite da ne izpolnjuje ustreznih smernic, ki so navedene v evidenčnem kartonu vožnje.

Bodite previdni! Kadar v šoli vožnje ponujajo usluge po zelo nizkih cenah, potem v njej zagotovo ni kvalitetnih inštruktorjev in predavateljev. Kakor vsako uspešno podjetje, morajo tudi v šoli vožnje pokrivati svoje stroške.

Ni vsaka avtošola dobra šola vožnje

Ne naš elektronski naslov smo dobili kar nekaj vprašanj zaskrbljenih bodočih voznikov, nanašajoč se predvsem na izbiro ustrezne šole vožnje-avtošole.

V teh kriznih časih je prava odločitev še kako pomembna. Tisti, ki vas bo prepričeval le s ceno ure vožnje, se bo kasneje verjetno izkazal za manj kvalitetnega, kar posledično za vas pomeni več ur vožnje in na koncu dražji vozniški izpit. Mnogokrat tak učitelj vožnje oziroma šola vožnje niti nima vseh pogojev za poučevanje.

V zadnjem času Združenje šol vožnje opaža poplavo mega ponudb , zatorej bodite pozorni na sledeče:

Pri oglaševanju ugodnosti šole vožnje strankam ne ponudijo celovite informacije, ki bi stranki omogočale izračun celotne cene usposabljanja za vožnje motornih vozil.

Šole vožnje v oglasih pogosto obljubljajo poceni pot do vozniškega izpita. Stranki obljubljajo izredno nizko ceno za posamezni »paket« usposabljanja, pri čemer stranke nikjer ne seznanijo, da je zakonsko predpisan minimalni obseg usposabljanja 20 učnih ur vožnje, ki je potreben, da lahko kandidat zaključi usposabljanje po predpisanem programu.

Iz oglasov ni razvidno, da bodo določeni kandidati potrebovali večje število ur, saj je dejanski obseg ur odvisen od spretnosti in sposobnosti vsakega posameznega kandidata. Strošek dodatnih ur usposabljanja, ki jih bodo določeni kandidati potrebovali na poti do uspešno opravljanega vozniškega izpita, iz oglaševanja ni razviden.

Iz nekaterih oglasov šol vožnje niso razvidni podatki o podjetju, ki nudi neke akcijske cene za svoje storitve. Vse kar stranka o podjetju lahko izve iz oglasa je telefonska številka in e-naslov.

Šolo vožnje lahko kadarkoli zamenjate. Od avtošole, ki jo zapuščate, zahtevajte brezplačno izročitev dokumentov o vašem teoretičnem in praktičnem delu izobraževanja.

Katera avtošola je torej dobra šola vožnje?!

AvtošolaK ustrezni odločitvi vas, poleg priporočil vaših prijateljev, lahko pripeljejo odgovori na vprašanja kot so:

  • Ali ima šola vožnje sprejemno pisarno s stalnimi delovnim časom?
  • Ali ima šola vožnje zaposlenih več učiteljev vožnje?
  • Ali nudi šola vožnje kvaliteten tečaj v ustrezno opremljeni učilnici?
  • Ali šola vožnje s svojimi kandidati izvaja začetne ure vožnje na poligonu?
  • Ali lahko učitelj vožnje prilagodi ure vožnje vašemu prostemu času ?

Statistika uspešnosti šol vožnje

Zadnja objavljena statistika uspešnosti šol vožnje je bila objavljena v letu 2011. Povezave do statistik posameznih izpitnih centrov se nahajajo na Forumu o vozniškem izpitu v rubriki Uspešnost šol vožnje oz. avtošol.

Statistika uspešnosti kandidatov na teoretičnem in praktičnem delu vozniškega izpita

To si lahko ogledate v novici z naslovom statistika uspešnosti kandidatov na teoretičnem in praktičnem delu vozniškega izpita.

Avtošole v Sloveniji

Spodaj vam dodajamo seznam šol vožnje in njihovo lokacijo po območjih oz. posameznih izpitnih centrih v Sloveniji. Če boste imeli težavo pri izbiri šole vožnje lahko uporabite tudi Podporo na Forumu o vozniškem izpitu

Če ste doživeli posebno izkušnjo v izbrani šoli vožnje vas vabimo, da na Forumu o vozniškem izpitu objavite svoje mnenje. Obiščite poglavje Avtošola oz. šola vožnje in pa tudi debato o tem kakšen naj bo učitelj vožnje

Pogosto zastavljena vprašanja na temo avtošola – šola vožnje

Kaj naj naredim, če sem izgubil evidenčni karton vožnje?2021-02-11T11:27:58+01:00

Če kandidat izgubi evidenčni karton vožnje ali ga poškoduje mu avtošola izda nadomestni evidenčni karton. V tem primeru je dovolj izjava kandidata in ni potreben preklic v Uradnem listu RS.

Vse za vozniški izpit na enem mestu
Kdo mora imeti pri sebi evidenčni karton vožnje v času usposabljanja? Kandidat ali učitelj vožnje?2021-02-11T11:26:47+01:00

Evidenčni karton vožnje ima v času usposabljanja kandidat in ga uporablja kot listino, ki izkazuje potek usposabljanja in dosežene učne rezultate.

Vse za vozniški izpit na enem mestu
Ali se lahko zanesem na statistiko uspešnosti šol vožnje ?2021-01-02T14:37:15+01:00

Statistika uspešnosti šol vožnje je le eno izmed mnogih meril, ki ga lahko upoštevate, ko izbirate šolo vožnje

Vse za vozniški izpit na enem mestu
Koliko minut traja učna ura pri praktičnem delu usposabljanja v šoli vožnje (oz. v vozilu šole vožnje)?2021-01-02T14:36:24+01:00

Učno uro praktičnega dela programa usposabljanja sestavljajo priprava kandidata na vožnjo, vožnja motornega vozila in analiza vožnje. Učna ura traja 50 minut.

Vse za vozniški izpit na enem mestu

* Po novi zakonodaji ne obstaja več izraz “avtošola“, zatorej če boste v iskalnikih iskali točno določeno avtošolo vam svetujemo, da poleg imena avtošole uporabite vsaj še dva iskalna niza in sicer avtošola ali šola vožnje.

Novicam,ki se tičejo avtošolske zakonodaje oz. zakonodaje šol vožnje ter nasvetom, ki jih pišemo, da boste lažje opravili vozniški izpit lahko sledite na našem blogu z naslovom Šola vožnje.