Učečemu bodočemu vozniku, ki je pred opravljanjem teoretičnega izpita padel kar 59-krat, preden je končno uspel, se je pripisala ‘neverjetna’ predanost. Posameznik, katerega ime ostaja neznano, je za celoten postopek na izpitnem centru v Redditchu porabil 1.380 funtov in približno 60 ur. To število je višje kot katero koli drugo v Veliki Britaniji, vendar ne za veliko: drug bodoči voznik v Hullu je padel na 57 testih, tretji v Guildfordu 55-krat, in četrti kandidat za voznika v Tunbridge Wellsu 53-krat.

AA (Britansko Avtomobilsko Združenje) je izpostavila, da so živci vedno pomemben dejavnik, vendar je poudarila, da je za uspeh ključno ponavljanje. Statistike iz Agencije za standarde vožnje in vozil (DVSA) se nanašajo na učeče kandidate za voznike, ki so teoretični izpit opravili v prvem polletju leta 2023. Vsak poskus teoretičnega izpita stane 23 funtov in traja približno eno uro.

Camilla Benitz, izvršna direktorica AA šole za vožnjo, ki je predstavila aplikacijo za pripravo na izpit, je dejala: “Ni dvoma, da je to zahteven izpit, in predanost teh učečih bodočih voznikov k uspehu je resnično neverjetna. Zelo enostavno je podcenjevati teoretični izpit,” je še dodala, poudarjajoč pomembnost sistematičnega ponavljanja.

Podatki iz oddelka za promet kažejo, da se je stopnja uspešnosti pri teoretičnih izpitih zmanjšala s 65% v finančnem letu 2007-2008 na 44% v letu 2022-2023. Kljub temu to ni posebej nesrečno obdobje za učeče voznike; leta 2012 je bilo razkrito, da je 28-letnik kandidat za voznika padel na teoretičnem delu vozniškega izpita, republiških testih CPP, kar neverjetnih 92-krat. Učeči bodoči vozniki morajo teoretični del vozniškega izpita opraviti, preden se lahko prijavijo na praktični del vozniškega izpita v Združenem kraljestvu. Teoretični izpit sestoji iz 50 večkratnih izbirnih vprašanj, ki preverjajo poznavanje cestnih predpisov in smernic za varno vožnjo. Za uspeh je potrebno doseči vsaj 43 pravilnih odgovorov. Sledi preskus prepoznavanja nevarnosti, ki vključuje 14 videoposnetkov voznih situacij.

Komplet za vozniški izpit