kategorija C,C1

Ko boste opravili vozniški izpit za kategorijo C1 ter “dvignili” vozniško dovoljenje, boste lahko vozili motorna vozila, razen vozil kategorije D1, D ali F, katerih največja dovoljena masa presega 3.500 kg in ki ne presega 7.500 kg in ki poleg sedeža za voznika nimajo več kot osem sedežev. Z vozniškim dovoljenjem za vožnjo vozil kategorije C1 boste pridobili tudi dovoljenje za vožnjo vozil kategorij AM, B1, B in G.

Če boste opravili vozniški izpit za kategorijo C, boste tako dobili vozniško dovoljenje s katerim boste lahko vozili motorna vozila razen vozil kategorije D1, D in F, katerih največja dovoljena masa presega 3.500 kg in ki poleg sedeža za voznika nimajo več kot osem sedežev. Vozniško dovoljenje za vožnjo vozil kategorije C vključuje tudi dovoljenje za vožnjo vozil kategorij AM, B1, B, C1 in G.

Izpolnjevati morate zakonsko predpisano starost:

Preverite, katera šola vožnje bi bila prava za vas. Če izberete šolo vožnje članico portala, Vam bo omogočen dostop do vseh informacij, ki jih potrebujete, ko boste opravljali vozniški izpit za tovorno vozilo.

Ko ste torej dovolj stari se vpišite v šolo vožnje ter opravite tečaj cpp. Na medicini dela, prometa in športa opravite tudi zdravstveni pregled za kategorijo C ali C1. Potem pojdite na upravno enoto in se prijavite na teoretični del vozniškega izpita (republiške teste cpp -kategorija C, C1). Pri učenju CPP vam je na voljo naše gradivo, predvsem eKnjige CPP in Prva pomoč ter testi cpp.

Ko boste na izpitnem centru uspešno rešili republiške teste cpp za kategorijo C in v celoti opravili program vožnje se na upravni enoti prijavite na praktični del vozniškega izpita (glavno – izpitno vožnjo).

Na spletu obstaja aplikacija s pomočjo katere si lahko ogledate razpisane proste termine za teoretični in praktični del vozniškega izpita.

Kategorija C, C1 ter dokumenti in pogoji, ki jih morate izpolnjevati ob priglasitvi na vozniški izpit

Dokumenti, ki jih je morate pri priglasitvi na teoretični del vozniškega izpita za kategorijo C in C1 imeti s seboj:

  • 1) evidenčni karton vožnje,
  • 2) ZDRAVNIŠKO SPRIČEVALO,
  • 3) veljavno vozniško dovoljenje za vožnjo motornih vozil kategorije B oziroma uspešno opravjen vozniški izpit za to kategorijo vozil
  • 4) veljaven osebni dokument (osebna izkaznica ali potni list),

Ob prijavi na praktični del vozniškega izpita za kategorijo C ali C1 morate izpolnjevati sledeče pogoje:

  • 1) opravljen teoretični del izpita,
  • 2) evidenčni karton vožnje,
  • 3) zdravniško spričevalo ter,
  • 4) veljaven osebni dokument (osebna izkaznica ali potni list)

V nadaljevanju si preberite strokovne nasvete za opravljanje teoretičnega in praktičnega dela vozniškega izpita.  Želimo vam, da opravite izpit za kategorijo C oz. C1 v prvem poizkusu. Svoja mnenja, izkušnje in vprašanja lahko zabeležite na našem Forumu o vozniškem izpitu v razdelku izpit za tovornjak. Pripravili smo vam tudi okvirni izračun stroškov na poti do vozniškega izpita za kategorije C in C1 ter poučne video posnetke – kategorija C.

 

Vse za vozniški izpit na enem mestu