Vozniški izpit za kolo z motorjem oz. moped (kategorija AM) lahko opravljate pri 15 letih.

Vozniški izpit za kolo z motorjem oz. moped (kategorija AM) lahko opravite pri 15 letih.

Kategorija AM oz. AM kategorija je kategorija vozniškega dovoljenja s katerim lahko vozite kolesa z motorjem in lahka štirikolesa.

Kolo z motorjem (moped) je motorno vozilo z dvema ali tremi kolesi, katerega delovna prostornina motorja na prisilni vžig ne presega 50 ccm ali moč motorja na kompresijski vžig ali trajna nazivna moč elektromotorja ne presega 4 kW in pri katerem konstrukcijsko določena hitrost ne presega 45 km/h;

Lahko štirikolo je motorno vozilo s štirimi simetrično nameščenimi kolesi, katerega masa ne presega 350 kg (brez mase baterij pri vozilu na električni pogon), pri katerem delovna prostornina motorja na prisilni vžig ne presega 50 ccm ali moč motorja na kompresijski vžig ali trajna nazivna moč elektromotorja ne presega 4 kW in pri katerem konstrukcijsko določena hitrost ne presega 45 km/h;

Vozniško dovoljenje za vožnjo vozil kategorije AM vključuje tudi dovoljenje za vožnjo vozil kategorije G.

Za opravljanje vozniškega izpita kategorije AM morate izpolnjevati predpisano starost.

  • Z usposabljanjem za izpit za kolo z motorjem (AM kategorija) lahko pričnete, ko dopolnite 15 let.

Preverite, katera šola vožnje bi bila prava za vas. Če izberete šolo vožnje članico portala, Vam bo omogočen dostop do vseh informacij, ki jih potrebujete, ko boste opravljali vozniški izpit za kolo z motorjem (moped).

Pripravili smo vam okvirni izračun stroškov na poti do vozniškega izpita za kategorijo AM.
Vpišite se torej v ustrezno šolo vožnje, opravite tečaj cpp. Na medicini dela, prometa in športa oz. pri vašem lečečem zdravniku opravite tudi zdravstveni pregled za kategorija AM. Potem pojdite na upravno enoto in se prijavite na teoretični del vozniškega izpita (republiške teste cpp – kategorija am).  Pri učenju CPP vam je na voljo naše gradivo skupaj z eknjigami:CPP in Prva pomoč ter testi cpp.

Ko boste na izpitnem centru uspešno rešili republiške teste cpp za kategorijo AM in v celoti opravili program vožnje se na upravni enoti prijavite na praktični del vozniškega izpita (glavno – izpitno vožnjo).

Na spletu obstaja aplikacija s pomočjo katere si lahko ogledate razpisane proste termine za teoretični in praktični del vozniškega izpita.

Kategorija AM ter dokumenti in pogoji, ki jih morate izpolnjevati ob priglasitvi na vozniški izpit

Dokumenti, ki jih je morate pri priglasitvi na teoretični del vozniškega izpita za kategorijo AM imeti s seboj:

  • 1) evidenčni karton vožnje,
  • 2) ZDRAVNIŠKO SPRIČEVALO,
  • 3) soglasje staršev ter
  • 4) osebni dokument (osebna izkaznica ali potni list).

Ob prijavi na praktični del vozniškega izpita za kategorijo AM morate izpolnjevati sledeče pogoje:

  • 1) opravljen teoretični del izpita,
  • 2) evidenčni karton vožnje,
  • 3) zdravniško spričevalo ter

  • 4) osebni dokument (osebna izkaznica ali potni list).

Svetujemo vam, da si preberite strokovne nasvete za opravljanje teoretičnega in praktičnega dela vozniškega izpita. Ogledate si lahko poučne video posnetke za kategorijo AM. Želimo vam, da opravite izpit za kolo z motorjem v prvem poizkusu. Svoja mnenja, izkušnje in vprašanja lahko zabeležite na našem Forumu o vozniškem izpitu v razdelku izpit za kolo z motorjem – kategorija AM.

Vse za vozniški izpit na enem mestu