Nasveti za teoretični del vozniškega izpita in praktični del vozniškega izpita

Brezplačni nasveti za teoretični del vozniškega izpita in praktični del vozniškega izpita

Tu so brezplačni nasveti tako za teoretični, kot praktični del vozniškega izpita.

Ste nervozni ? Če je vaš odgovor na to vprašanje pritrdilen, ni razloga za preplah. Večina kandidatov ima občutek nervoze oziroma tesnobe pred teoretičnim in praktičnim delom vozniškega izpita.

Občutek živčnosti ni vedno slaba stvar, kajti s tem se poveča stopnja adrenalina v telesu s pomočjo katere se lažje doseže zbranost potrebno na vozniškem izpitu.

Če bi pristopili k izpitu na ležern način (SAJ VSE ZNAM), potem bi se vam lahko zgodilo, da se ne bi pripravili dovolj ali pa bi ocenjevalcu dali napačen vtis.

Za lažje nadzorovanje vaše tesnobe smo vam pripravili nekaj uporabnih nasvetov.

Nasveti za teoretični del vozniškega izpita

Najboljši nasvet, ki ga vam lahko ponudimo je: PRIPRAVITE SE. To ne pomeni samo učenje teorije CPP na predavanjih CPP ali prebiranje knjig o Cestno prometnih predpisih. To pomeni tudi preverjanje znanja CPP s pomočjo interneta. S pomočjo on-line testov CPP lahko izveste katera vprašanja lahko pričakujete na izpitnem centru ter tako zmanjšate občutek tesnobe. Primere vprašanj vam lahko ponudi vaša priporočena šola vožnje.

Teoretični del vozniškega izpita je uzakonjen z namenom. Če nimate ustreznega poznavanja cestno prometnih predpisov ne boste postali varni vozniki. Naredite domačo nalogo/pripravite se in uspeli boste brez goljufanja. Pozabite na prepisovanje saj vas na izpitnem centru, če vas zalotijo pri goljufanju, takoj ocenijo z negativno oceno.

Pred odhodom na izpitni center morate točno vedeti kje se ta nahaja. Naredite si načrt vaše poti do izpitnega centra, saj se boste tako vsaj malo sprostili ter se osredotočili na pomemben izziv dneva.

Dihajte globoko in predstavljajte si uspeh.

Nasveti za praktični del vozniškega izpita

Na praktičnem delu vozniškega izpita poskušajte upoštevati vse zgoraj naštete nasvete ter tudi nasvete vašega učitelja vožnje, ki vam jih je dal med učnimi urami v šoli vožnje.

1. Ali ste dovolj samozavestni za opravljanje vozniškega izpita?

Na to vprašanje lahko odgovorite s pomočjo vašega učitelja vožnje. Če vi in vaš učitelj vožnje zaupate v svoje vozniške sposobnosti potem je nastopil čas, da rezervirate termin pred izpitno komisijo.

2. Kateri datum izbrati za vozniški izpit ?

Nekateri menijo da je pridobitev hitrega termina dobra stvar, vendar se splača upoštevati slabe dejavnike kot so prijateljev rojstni dan, izpitna vožnja po obisku pri zobarju, ali zasedenost vašega učitelja vožnje. Ti lahko močno vplivajo na izzid izpitnega dne. Npr. dan po prijateljevem rojstnem dnevu in njegovem slavju morda ni ravno primeren za opravljanje vozniškega izpita. Datum vozniškega izpita torej načrtujte premišljeno, saj si le na tak način lahko zagotovite popolen uspeh. Konec koncev ste vložili v izobraževanje veliko truda in bi bilo škoda, če bi zaradi napačno izbranega termina padli na izpitu.

Podarite sebi najboljšo možnost za uspeh.

3. Kaj če na vozniškem izpitu peljem po neznanih poteh ?

To se zelo pogosto tudi zgodi, saj ni mogoče vnaprej napovedati po katerih poteh vas bo ocenjevalec vodil. Od bodočega voznika se pričakuje zanesljivost in iznajdljivost ne glede na to kje bo vozil. Pa vendar…vašega učitelja vožnje poprosite, da naj vas med učnimi urami vožnje vodi po različnih poteh, ki bi morda prišle v poštev na vozniškem izpitu. Seveda lahko preverite tudi zemljevid mesta, s pomočjo katerega dobite bolj jasen vpogled nad morebitnimi izpitnimi potmi.

Vse priprave, ki jih naredite, so dobre priprave.

Obstaja seznam najbolj pogostih napak, ki jih bodoči vozniki naredijo na vozniškem izpitu. Preučite jih in se jim poskušajte izogniti.

Napake na vozniškem izpitu

  • 1) Opazovanje na križiščih – neučinkovito ali slabo opazovanje in napačna presoja.
  • 2) Vzratno parkiranje – neučinkovito opazovanje in/ali pomanjkljiva natančnost.
  • 3) Uporaba ogledal – slaba uporaba ogledal in/ali nesprejemanje pomembnih informacij za vozilom.
  • 4)Vzratna vožnja – neučinkovito opazovanje in/ali pomanjkljiva natančnost.
  • 5)Nepravilna uporaba svetlobnih naprav – smerniki (zavajanje), luči (slepenje,…).
  • 6) Vožnja mimo – bočna varnostna razdalja in ustrezno opazovanje.
  • 7) Nepravilna lega na vozišču – predvsem na krožiščih in ovinkih.
  • 8) Tehnika vožnje – obvladovanje vozila.
  • 9) Hitrost vožnje – prehitro, počasi, z neprimerno hitrostjo.
  • :) Vir: pogovor z učitelji vožnje.

Zadnji napotek. Ne pozabite da vozniški izpit ni intervju za službo ali test osebnosti. Kljub temu, da vaš ocenjevalec morda ne bo pretirano zgovoren ostanite mirni. Na dan vozniškega izpita se morate zavedati da posedujete ustrezne spretnosti in obnašanja potrebne za uspeh. Več o tem si lahko ogledate v spodnjih video posnetkih:

Na Forumu o vozniškem izpitu si lahko izmenjate mnenja in izkušnje kandidatov na vozniškem izpitu, ne glede na to ali ste/boste opravljali izpit za avto, izpit za motor ali izpit za tovornjak in tovornjak s priklopnikom.

Vse za vozniški izpit na enem mestu