Kategorija A, A1, A2 - vozniški izpit za motor

Kategorija A, A1, A2 oz. vozniški izpit za motor (motorno kolo)

Kategorija A  je kategorija vozniškega dovoljenja v katero uvrščamo vožnjo motornih koles na dveh kolesih s stransko prikolico ali brez nje in trikolesa. Opravljeni vozniški izpit za kategorijo A, in prejeto vozniško dovoljenje za vožnjo vozil te kategorije, vam bo dovoljevalo tudi vožnjo vozil kategorij AM, A1, A2 in G.

Kategorija A1 je kategorija vozniškega dovoljenja s katero lahko vozite motorna kolesa na dveh kolesih s stransko prikolico ali brez nje, katerih prostornina motorja ne presega 125 ccm in katerih moč motorja ne presega 11 kW, z razmerjem moč motorja/masa vozila, ki ne presega 0,1 kW/kg, ter trikolesa, katerih moč motorja ne presega 15 kW. Z vozniškim dovoljenjem za vožnjo vozil te kategorije lahko vozite tudi vozila kategorije AM in G.

Kategorija A2 je kategorija vozniškega dovoljenja s katero lahko vozite motorna kolesa, katerih moč motorja ne presega 35 kW. Pri teh vozilih razmerje med močjo motorja in maso vozila ne sme presegati 0,2 kW/kg in ne sme izvirati iz vozila z dvakrat večjo močjo. Po opravljenem vozniškem izpitom kategorije A2 boste lahko vozili tudi vozila kategorij AM, A1 in G.

Pripravili smo vam okvirni izračun stroškov na poti do vozniškega izpita za kategorije A, A1 in A2

Zakonodaja predpisuje starostne pogoje, ki morajo biti izpolnjeni, da lahko opravljate vozniški izpit za motorno kolo.

 • 1) A1 kategorija- 16 let, do 125 ccm in do 11 KW
 • 2) A2 kategorija -18 let do 35 KW
 • 3) A kategorija – 24 let ali minimalno 20 let, če imate najmanj dve leti A2 kategorijo
 • Z usposabljanjem lahko pričnete 6 mesecev pred predpisano starostjo.

Magisterij vožnje motocikla - Unikatni priročnik za vse vrste motoristovPreverite, katera šola vožnje bi bila prava za vas. Če izberete šolo vožnje, članico portala Vam bo omogočen dostop do vseh informacij, ki jih potrebujete, ko boste opravljali vozniški izpit za motor.

Vpišite se torej v ustrezno šolo vožnje, opravite tečaj cpp. Na medicini dela, prometa in športa opravite tudi zdravstveni pregled za kategorijo A. Potem pojdite na upravno enoto in se prijavite na teoretični del vozniškega izpita (za reševanje republiških testov cpp kategorija A). Pri učenju pravil cestnega prometa vam je na voljo različno gradivo, predvsem naše eknjige CPP in Prva pomoč, skripta Teorija CPP ter testi cpp. Ko boste na izpitnem centru uspešno rešili republiške teste cpp za kategorijo A in v celoti opravili program vožnje se na upravni enoti prijavite na praktični del vozniškega izpita (glavno – izpitno vožnjo).

Na spletu obstaja aplikacija s pomočjo katere si lahko ogledate razpisane proste termine za teoretični in praktični del vozniškega izpita.

Za praktični del vozniškega izpita za A kategorijo vam lahko pride prav tudi priročnik Magisterij vožnje motocikla.

Kategorija A, A1 in A2 ter dokumenti in pogoji, ki jih morate izpolnjevati ob priglasitvi na vozniški izpit za motor oz. ob priglasitvi na vozniški izpit za motorno kolo

Dokumenti, ki jih je morate pri priglasitvi na teoretični del vozniškega izpita za kategorijo A,A1 ali A2 imeti s seboj:

 • 1) evidenčni karton vožnje,
 • 2) ZDRAVNIŠKO SPRIČEVALO,
 • 3) potrdilo o uspešno opravljeni prvi pomoči ter
 • 4) veljaven osebni dokument (osebna izkaznica ali potni list),

Ob prijavi na praktični del vozniškega izpita za kategorijo A,A1 ali A2 morate izpolnjevati sledeče pogoje:

 • 1) opravljen teoretični del izpita,
 • 2) evidenčni karton vožnje,
 • 3) zdravniško spričevalo ter

 • 4) veljaven osebni dokument (osebna izkaznica ali potni list).

V nadaljevanju si preberite strokovne nasvete za opravljanje teoretičnega in praktičnega dela vozniškega izpita. Želimo vam, da opravite izpit za motorno kolo v prvem poizkusu. Svoja mnenja, izkušnje in vprašanja lahko zabeležite na našem Forumu o vozniškem izpitu v razdelku izpit za motor, lahko pa si ogledate tudi video posnetke za vozniški izpit – kategorija A, A1 in A2.

Vse za vozniški izpit na enem mestu