Kategorija B1 in vozniški izpit za štirikolo

Vozniški izpit za štirikolo (kategorija B1) lahko opravite pri 16 letih.

Kategorija B1 je kategorija vozniškega dovoljenja s katero lahko vozite štirikolesa. Dovoljenje za vožnjo vozil te kategorije vključuje tudi dovoljenje za vožnjo vozil kategorij AM in G.

Štirikolo je motorno vozilo s štirimi simetrično nameščenimi kolesi (razen lahkih štirikoles), katerega masa ne presega 400 kg, če je namenjeno prevozu oseb, ali 550 kg, če je namenjeno prevozu blaga (brez baterij pri vozilu na električni pogon), pri katerem nazivna moč motorja ne presega 15 kW.

  • 1) Priporočamo da z usposabljanjem za izpit za štirikolesa (kategorija B1) pričnete pol leta prej, predno dopolnite starost 16 let. 

Glede na vašo starost boste po vozniškem izpitu udeleženi kot samostojni vozniki, zato je pomembno, da že pred pričetkom uposabljanja ugotovite, katera šola vožnje (nekdaj je bila to avtošola) bi bila prava za vas.

Če izberete šolo vožnje članico portala, Vam bo omogočen dostop do vseh informacij, ki jih potrebujete, ko boste opravljali vozniški izpit za štirikolo.

Vpišite se torej v dobro šolo vožnje in  tam opravite predavanje cestno prometnih predpisov. Na medicini dela prometa in športa opravite tudi zdravstveni pregled za kategorijo B1, na območnem združenju rdečega križa tečaj in izpit prve pomoči, potem pa pojdite na upravno enoto in se prijavite na teoretični del vozniškega izpita (republiške teste cpp). Pri učenju pravil cestnega prometa vam je lahko v pomoč različno gradivo, predvsem naše eknjige CPP in Prva pomoč ter testi cpp.

Ko boste na izpitnem centru uspešno rešili republiške teste cpp za kategorijo b1 in v celoti opravili program vožnje se na upravni enoti prijavite na praktični del vozniškega izpita (glavno – izpitno vožnjo).

Na spletu obstaja aplikacija s pomočjo katere si lahko ogledate razpisane proste termine za teoretični in praktični del vozniškega izpita.

Kategorija B1 ter dokumenti in pogoji, ki jih morate izpolnjevati ob priglasitvi na vozniški izpit

Dokumenti, ki jih je morate pri priglasitvi na teoretični del vozniškega izpita za kategorijo B1 imeti s seboj:
  • 1) evidenčni karton vožnje,
  • 2) ZDRAVNIŠKO SPRIČEVALO,
  • 3) potrdilo o uspešno opravljeni prvi pomoči ter
  • 4) veljaven osebni dokument (osebna izkaznica ali potni list)

Ob prijavi na praktični del vozniškega izpita za kategorijo B1 morate izpolnjevati sledeče pogoje:

  • 1) starost najmanj 16 let ter opravljen teoretični del izpita,
  • 2) evidenčni karton vožnje,
  • 3) zdravniško spričevalo ter,
  • 4) veljaven osebni dokument (osebna izkaznica ali potni list)
V nadaljevanju si preberite nekatere strokovne nasvete za opravljanje teoretičnega in praktičnega dela vozniškega izpita. Želimo vam, da opravite izpit za avto v prvem poizkusu. Svoja mnenja, izkušnje in vprašanja lahko zabeležite na našem Forumu o vozniškem izpitu. Pripravili smo vam tudi okvirni izračun stroškov na poti do vozniškega izpita za kategorijo B1 ter video posnetke.


Vse za vozniški izpit na enem mestu