Tesla je vpoklical nazaj skoraj vsa vozila, ki jih je prodal v Združenih državah Amerike, da prilagodi sisteme za spremljanje voznika in funkcionalnost svojih sistemov za pomoč vozniku, imenovanih ‘Avtopilot’. ETSC pravi, da vpoklic poudarja ogromen problem človeških dejavnikov pri sistemih za pomoč vozniku ravni 2, kjer voznik ostane v celoti odgovoren za vozilo, vendar se lahko zlahka zavede in verjame, da je vozilo sposobno samodejne vožnje. Vozila niso bila vpokicana v Evropi.

Evropska unija in več držav članic EU zdaj urejajo in odobravajo avtomatizirane sisteme ravni 3, kjer vozilo prevzame vožnjo popolnoma v določenih okoliščinah na določenih cestah, vendar je le nekaj avtomobilov na trgu danes odobrenih kot vozila ravni 3. Teslina vozila, prodana v Evropi, so le ravni 2. Dejansko večina novih vozil, prodanih danes, ima nekakšen sistem ravni 2 za avtomatizirano križarjenje in ohranjanje voznega pasu, ki ga je mogoče aktivirati skoraj povsod, z različnimi stopnjami spremljanja voznika in funkcijami za ohranitev zanimanja voznika za vožnjo. EU bo od julija 2024 zahtevala sisteme za opozarjanje pred motnjami pri novih modelih, vendar, kot je opozoril ETSC, so specifikacije precej šibke in ne bodo zaznale motnje zaradi zabavnih sistemov ali mobilnih telefonov, nameščenih na armaturni plošči.

EU skupaj z regulativnim organom UNECE v Ženevi dela na uredbi za sisteme ravni 2. Evropska potrošniška organizacija za preizkušanje varnosti vozil Euro NCAP izvaja teste za sisteme pomoči pri vožnji ravni 2 in podeljuje ocene glede na to, kako ti sistemi ohranjajo zanimanje voznika, vendar so to prostovoljni, ne regulativni testi, zato je mogoče, da se sistemi, kot je Teslin Avtopilot, prodajajo kljub neustreznemu spremljanju zanimanja voznika. V poročilu iz leta 2020 je Euro NCAP dejal: “Ime sistema Teslin Avtopilot ni primerno, saj sugerira popolno avtomatizacijo” in “medtem ko je Tesla opremljena z notranjo kamero, se ne uporablja za spremljanje voznika, temveč se zanaša le na vnos volana za ohranitev zanimanja voznika.” Euro NCAP je dejal, da sistem Tesle vodi v ‘možno preveliko zanašanje’.

Vpoklic Teslinih vozil na trgu ZDA je zahtevala ameriška uprava za varnost prometa na cestah (NHTSA), potem ko je opravila dolgoročno preiskavo nesreč, ki so se zgodile, ko je bil vključen Teslin sistem za pomoč vozniku ravni 2. Vpoklic sledi tudi več preiskavam ameriškega nacionalnega odbora za varnost v prometu (NTSB), ki so priporočale spremembe v načinu delovanja sistema Tesle. Ameriška potrošniška organizacija Consumer Reports je v svojih začetnih testih ugotovila, da vpoklic, ki je bil izveden prek brezžične programske posodobitve, ni vplival na vrste cest, na katerih je mogoče aktivirati funkcijo avtopilota. Organizacija pravi, da so potrebne dodatne posodobitve, ki že dolgo zamujajo.

ETSC že več let poziva k temu, da bi agencija EU neodvisno preiskovala nesreče, v katerih so vključeni sistemi za pomoč pri vožnji. V EU ni podatkov o številu nesreč, v katerih so vključeni taki sistemi.

Frank Mütze, strokovnjak za varnost vozil pri ETSC, je dejal: “Pozitivno je, da ZDA začenjajo resno obravnavati tveganja sistemov ravni 2. Hkrati pa v Evropi zelo malo vemo o številu nesreč, ki jih sistemi ravni 2 povzročajo na naših cestah. EU potrebuje agencijo, ki bi imela pooblastila za izvajanje in usklajevanje preiskav nesreč in je nujno potrebna.”