kategorija A, A1, A2

Kategorija A je kategorija vozniškega dovoljenja v katero uvrščamo vožnjo motornih koles na dveh kolesih s stransko prikolico ali brez nje in trikolesa. Opravljeni vozniški izpit za kategorijo A, in prejeto vozniško dovoljenje za vožnjo vozil te kategorije, vam bo dovoljevalo tudi vožnjo vozil kategorij AM, A1, A2 in G. 

Kategorija A1 je kategorija vozniškega dovoljenja s katero lahko vozite motorna kolesa na dveh kolesih s stransko prikolico ali brez nje, katerih prostornina motorja ne presega 125 ccm in katerih moč motorja ne presega 11 kW, z razmerjem moč motorja/masa vozila, ki ne presega 0,1 kW/kg, ter trikolesa, katerih moč motorja ne presega 15 kW. Z vozniškim dovoljenjem za vožnjo vozil te kategorije lahko vozite tudi vozila kategorije AM in G.

Kategorija A2 je kategorija vozniškega dovoljenja s katero lahko vozite motorna kolesa, katerih moč motorja ne presega 35 kW. Pri teh vozilih razmerje med močjo motorja in maso vozila ne sme presegati 0,2 kW/kg in ne sme izvirati iz vozila z dvakrat večjo močjo. Po opravljenem vozniškem izpitom kategorije A2 boste lahko vozili tudi vozila kategorij AM, A1 in G.

V nadaljevanju si preberite strokovne nasvete za opravljanje teoretičnega in praktičnega dela vozniškega izpita. Želimo vam, da opravite izpit za motorno kolo v prvem poizkusu. Svoja mnenja, izkušnje in vprašanja lahko zabeležite na našem Forumu o vozniškem izpitu v razdelku izpit za motor, lahko pa si ogledate tudi video posnetke za vozniški izpit – kategorija A, A1 in A2.