Za vse tiste, ki bi se radi sprostili pred praktičnim in teoretičnim delom vozniškega izpita, pa tudi za vse tiste, ki že imate opravljen vozniški izpit, smo pripravili miselno igro “Zmeda na parkirišču”. V spodnjem zapisu pa lahko tudi preverite, kako ravnati v primeru prometne nesreče na parkirišču.

Kako ravnati v primeru prometne nesreče, ki se vam je pripetila na parkirišču?

Prometna nesreča z majhno poškodbo je prometna nesreča I. kategorije, ki ima za posledico le manjšo poškodbo na udeleženih vozilih v obliki odrgnin, zdrsnin, vdrtin ipd., niso pa huje poškodovani podvozje ali naprave za upravljanje ali zaviranje, ali pa je nastala samo škoda na objektih, stvareh ali okolju.

Po prometni nesreči mora udeleženec prometne nesreče osebi, ki ji je povzročena škoda, pa je ni na kraju nesreče, posredovati svoje osebne podatke.

Zagrožena kazen, če udeleženec prometne nesreče osebi, ki ji je povzročena škoda, pa je ni na kraju nesreče, ne posreduje svojih osebnih podatkov, je 160 evrov.

Neposredni udeleženec prometne nesreče, ki je zapustil mesto prometne nesreče, mora nemudoma obvestiti upravičenca do podatkov ali policijo, da je bil udeležen v prometni nesreči, posredovati podatke o kraju in ostalih okoliščinah nesreče, svoje podatke, registrsko številko vozila in navesti kraj, kjer se nahaja, ter omogočiti naknadno ugotavljanje dejstev.

Zagrožena kazen za prekršek, v primeru zapustitve mesta prometne nesreče brez posredovanja ustreznih podatkov je 500 eurov.

Z lastnikom poškodovanega vozila izpolnite Evropsko poročilo o prometni nesreči in fotografirajte poškodovani vozili. Škodo prijavite zavarovalnici najkasneje v treh dneh po prometni nesreči.

Zgoraj navedeno je le ena izmed tematik, ki se zahteva na teoretičnem delu vozniškega izpita.