Oglejte si 6 poučnih video posnetkov s pomočjo katerih se boste znali pravilno vključiti , pravilno prehiteti, pravilno odpeljati mimo ovir, pravilno razbrati dvosekundno varnostno razdaljo ter pravilno zapustiti avtocesto.

Pravilno vključevanje na avtocesto

V celotni dolžini pospeševalnega pasu, poskušajmo doseči hitrost vozil, ki so na voznem pasu. Pri tem pozorno spremljamo hitrost in oddaljenost teh vozil. Pri vključevanju v gostem prometu nam drugi vozniki lahko pomagajo. Pomaknejo se namreč lahko na levi prometni pas.
Voznik, ki pozna bonton varne vožnje in vozi po voznem pasu nam bo z zmanjšanjem hitrosti omogočil varno vključitev v promet.
Če se nam ne uspe varno vključiti v promet do konca pospeševalnega pasu, smemo nadaljevati z vožnjo z nezmanjšano doseženo hitrostjo po odstavnem pasu. S smernini utripalkami prosimo za pomoč, na desni prometni pas pa zapeljemo takoj ko to lahko storimo.

Pravilno prehitevanje

Na avtocesti so tudi vozila, ki vozijo počasneje od nas, zato praviloma prehitevamo več kot na drugih cestah. Prehitevamo izključno po prehitevalnem pasu. Pred prehitevanjem se s pogledi temeljito prepričamo kaj se dogaja pred, za in ob vozilu. Če je pot prosta vključimo leve smerne utripalke in prehitimo, pri tem pa pazimo, da ne prekoračimo največje dovoljene hitrosti. Ob vračanju na desni prometni pas se zopet prepričamo, če je pot na desni prometni pas prosta. Pazimo na ustrezno varnostno razdaljo.
Če ste hitrejši od prehitevajočega vozila pred seboj, vključite leve smerne utripalke, ohranite varnostno razdaljo in strpno počakajte,da se vozilo umakne.Prijazna prošnja je boljša, kot divji napad.

Pozornost v umirjeni vožnji

Kjer so razcepi, zgostitve prometa in dela na cesti moramo biti še posebaj pozorni. Upoštevajmo omejitve hitrosti in spremenjeno prometno signalizacijo. Za nami se tudi v takih situacijah odvija promet, zatorej tudi v umirjeni vožnji ne pozabimo na ogledala.

Pravilo 2 sekund

Pravilna varnostna razdalja nam omogoča pravočasno ukrepanje. Preverimo jo z metodo 2 sekund. »Enaindvajset, dvaindvajset« – to sta dve sekundi. Najmanj toliko časa moramo namreč imeti da prevozimo pot do vozila pred nami. Oznake na vozišču, na posameznih deli avtoceste, nam pomagajo oceniti varnostno razdaljo pri hitrosti 130 km/h. Kjer ni oznak si lahko pomagamo s predmetom ob vozišču npr. prometni znak ali stebriček.

Pravilno zapuščanje avtoceste

,
Ko zapuščamo avtocesto vključimo desne smerne utripalke. S pogledi v ogledala in čez rame preverimo kaj se dogaja za in ob našem vozilu, potem pa z nezmanjšano hitrostjo zapeljemo na zaviralni pas. Tam postopno zaviramo.

Prispevek so omogočile šole vožnje članice portala, vključeni video posnetki pa so del online predavanja CPP.