Varna vožnja

Varna vožnje v zimskih razmerah je odvisna od vaše priprave na vožnjo, hkrati pa je varna vožnja odvisna tudi od vašega razmišljanja in dodatnega znanja.

Pripravili smo nekaj nasvetov, s pomočjo katerih bo vaša vožnja postala varna vožnja tudi v prihajajočih slabih in mrzlih zimskih razmerah.

Varna vožnja je odvisna od ustrezne priprave na vožnjo

Predno pričnete z vožnjo očistite sneg in led iz vetrobranskih stekel, pokrova motorja, luči in strehe. Očistite vozilo in ga tako naredite vidnega ostalim. Vzdrževano vozilo je kot vedno pomembno, vendar toliko bolj v ekstremnih vremenskih razmerah. Prepričajte se, da vaše vozilo deluje brez težav (vžig, sistem goriva, varnostni pasovi, tekočine,zavore, izpuh, brisalci, gretje, prezračevalni sistem, akumulator in luči). Preverite, da imate v prtljažnem prostoru dodatno zimsko opremo. Pazite da imate v rezervoarju več kot polovico goriva. Če je potrebno dodajte antifriz v rezervoar goriva.

Pnevmatike in oprijem. Zimske pnevmatike naj imajo vsaj 3 milimetre globine dezena in naj bodo ustrezno napolnjene. Nizke temperature imajo efekt zniševanja tlaka v pnevmatikah, zato redno preverjanje ne bo odveč. Lahko sicer vozite z letnimi pnevmatikami (če imate tudi verige v prtljažnem prostoru), vendar raje investirajte v zimske pnevmatike. V nekaterih državah lahko uporabljate pnevmatike z žeblji, spet v drugih je njihova uporaba prepovedana. Pnevmatike za “vse sezone” niso najboljša izbira za vožnjo po zasneženih neočistenih cestah.

Od 15. novembra do 15. marca naslednjega leta morajo imeti motorna in priklopna vozila v cestnem prometu predpisano zimsko opremo. (ZPrCP – 29. člen)

Prepoznajte razliko med standardnimi in ABS zavorami in se naučite njihove pravilne uporabe. Pri uporabi ABS zavor, pritisnite na zavoro in jo ne spustite. Ne popustite pritiska. Pri zaviranju z navadnimi zavorami pa zavirajte vse do točke blokiranja koles, nato pa zavoro rahlo popustite. Na ta način boste izkoristili maksimalni zaviralni učinek. Pomembno je,da zavore servisirate, saj vaše vozilo v nasprotnem primeru lahko prične zanašati.

Priporočena oprema:

  • CB postaja (tovorna vozila)
  • Odstranjevalec ledu
  • Vžigalni kabli (kleme)
  • Vrečka peska
  • Odeja
  • Mobilni telefon
  • Zložljiva lopata
  • Vlečna vrv
  • Raketa
  • Topla oblačila
V slabem vremenu ostati s počeno pnevmatiko res ni dobro. Zato preverite, da imate rezervno pnevmatiko v dobrem stanju.

Prvo, privežite se, potem, ne hitite. Hitrost vožnje prilagodite razmeram. V dežju zmanjšajte hitrost za  30% , v snegu za 50% . Če je cesta poledenela, še bolj zmanjšajte hitrost. Kljub temu, da je pomembno da ne vozite prehitro, je pomembno tudi to, da ne vozite prepočasi, saj je pomembno,da se v nekaterih primerih prebijete tudi skozi snežni zamet.

Nežno upravljajte z vozilom. Vožnja v snegu in po ledu zahteva določeno nežnost. Nenadni gibi bodo rezultirali zdrs na spolzki cesti, in vožnji boste kar naenkrat prisostvovali kot potnik, saj se boste odpeljali kamor vas bo zapeljal avto sam. Bolj kot katerikoli drugi faktor (npr. izkušnje in spretnost), vas bo določeno stopnja nežnosti pripeljala na cilj.

Razmišljajte vnaprej in si pustite prostor za ustavljanje in manevriranje še predno z vozilom zaidete v težave. V zimskih razmerah potrebujete vsaj od 8 do 10 sekund varnostne razdalje in še več če je cesta morda poledenela.

Zavirajte pravočasno, počasi in nežno. Če kolesa blokirajo boste izgubili oblast nad vozilom, zato posrkbite, da ne blokirajo.

Ne bodite preveč samozavestni, če ima vaše vozilo sistem za nadzor nad oprijemom pnevmatik ali pogon na vsa štiri kolesa, ali katerokoli drugo naprava, ki vam da misliti, da v slabem vremenu lahko peljete hitreje kot ostali vozniki. Ne pozabite da 4WD ne nudi nobene prednosti pri zaviranju. Zaviranje bo pri takem vozilu ravno tako dolgo trajalo kot pri drugih vozilih.

Ne uporabljajte elektronskega prilagajanja hitrosti,  saj lahko naletite na poledenele dele vozišča. Če izgubite oprijemljivost in vozilo prične zanašati popustite plin in ne zavirajte. Nežno vodite vozilo v željeni smeri in počakajte da se kolesa ponovno pričnejo vrteti, počasi zmanjšajte hitrost in ustavite, če mislite, da je potrebno.

Varna vožnja je odvisna tudi od vašega razmišljanja in dodatnega znanja

Pazite se ogljikovega monoksida. Ne prižigajte avtomobila v zaprtem prostoru.

Zapomnite si, da se na mostovih in v sencah pogosteje pojavlja poledica.

Če obstanete, je običajno najbolje ostati v vozilu in se greti dokler ne pride pomoč. Bodite pozorni na ogljikov monoksid in preverite izpuh. Očistite sneg ali karkoli drugega, ki bi blokiralo izpuh.

Pozimi ne vozite po bližnjicah – držite se glavnih cest. Bližnjice morda niso očiščene ali obljudene, in če obtičite, boste morda zelo dolgo čakali na pomoč. Morda celo do spomladi.

Med vožnjo se večkrat ustavite in si privoščite počitek. Ne pretiravajte z vožnjo, če se počutite utrujene in zaspane.

Le varna vožnja je tista vožnja, ki vas pripelje do cilja.