Vozniški izpit › Forumi › Vozniški Izpit › Vozniško dovoljenje › Odvzem vozniškega dovoljenja › Odgovori na: Odvzem vozniškega dovoljenja
Zaradi alkohola so mi odvzeli voznisko dovoljenje po opravljenem zdravniškem pregledu sem dobil voznisko nazaj.Med tem ko pa cakam od sodisca za določitev pogojne kazni pa sem dobil se 3 točke zaradi mobitela. Zanima me ko bom dobil vabilo na sodisce za pogojno kazen ce bojo te 3 točke upoštevali in bo za alkohol in mobitel skupaj pogojna kazen ali bo to potem odvzem. Glede na to da sodba za alkohol se ni bila pravnomocna v tem casu ko sem dobil se tocke za mobitel.
V vašem primeru gre za dve ločeni kršitvi cestnoprometnih predpisov:
vožnja pod vplivom alkohola, za katero še čakate pravnomočno sodbo oziroma odločitev sodišča o pogojni kazni, in
uporaba mobilnega telefona med vožnjo, za katero ste prejeli tri kazenske točke.
Pomembno je razumeti, da sodišče in prekrškovni organi obravnavajo prekrške posamično, razen če gre za primere, ko se vodi enoten postopek za več dejanj, ki so bila storjena hkrati ali so v neposredni zvezi.
V vašem primeru:
1. Postopek zaradi alkohola
Za vožnjo pod vplivom alkohola poteka sodni postopek. Ko bo sodba postala pravnomočna, vam bo lahko sodišče izreklo:
pogojno kazen,
začasni odvzem vozniškega dovoljenja,
ali prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja,
odvisno od okoliščin prekrška in vaše pretekle vozniške zgodovine.
2. Prekršek zaradi uporabe mobilnega telefona
Ta prekršek se obravnava ločeno, saj ni v neposredni zvezi z dejanjem vožnje pod vplivom alkohola. Tri kazenske točke se vam bodo vpisale v evidenco kazenskih točk, ko bo odločba postala pravnomočna.
3. Skupni učinek obeh prekrškov
Ker sodba za alkohol še ni pravnomočna, bodo kazenske točke za uporabo mobilnega telefona obravnavane samostojno.
Ko bo sodba za alkohol postala pravnomočna, bo skupno število kazenskih točk (iz obeh postopkov) vpisano v centralni register voznikov.
Če bi zaradi teh dveh prekrškov skupno število kazenskih točk doseglo ali preseglo 18 točk (oziroma 7 za voznika začetnika), vam bo izrečeno prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja po uradni dolžnosti.
Če pa skupno število kazenskih točk ostane pod mejo, se kazni obravnavajo ločeno – sodišče bo za alkohol izreklo pogojno kazen, prekrškovni organ pa bo za uporabo mobilnega telefona izdal samostojno odločbo.
4. Upoštevanje prekrškov v postopku pred sodiščem
Sodišče lahko ob izreku kazni za vožnjo pod vplivom alkohola upošteva tudi vašo prometno preteklost, vključno z novo pridobljenimi točkami, če so že vpisane v evidenco. To pomeni, da jih lahko sodišče vzame v obzir pri presoji vaše vozniške odgovornosti in pri odločanju o tem, ali ste še primeren imetnik vozniškega dovoljenja.
Povzetek:
Prekršek zaradi uporabe mobilnega telefona in postopek zaradi alkohola se obravnavata ločeno.
Če v času odločanja sodba za alkohol še ni pravnomočna, točke za mobilni telefon ne bodo avtomatično združene v isti kazni.
Ko bodo oba postopka pravnomočna, se točke seštevajo v skupno evidenco.
Če s skupnim seštevkom presežete zakonsko mejo (18 točk), bo sledilo prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja.
Sodišče pa lahko pri odmeri kazni za alkohol upošteva tudi novejše prekrške, če meni, da kažejo na ponavljajoče se kršitve.
Pravno obvestilo: Strokovna pojasnila so tu zapisana z namenom informiranja javnosti. Za uradno razlago ali tolmačenje prometne zakonodaje se je treba obrniti na Ministrstvo za infrastrukturo Republike Slovenije, ki je pristojno za njeno izvajanje in razlago.