Vozniški izpit Forumi Vozniški Izpit Cestno prometni predpisi Prehitevanje v krožišču in na cesti z dvema smernima pasovoma

  • Avtor
    Prispevki
  • J
    Gost
    Post count: 576

    Ker se občasno zgodi kakšen nesporazum z vozniki na desnem pasu krožišča, ker pričakujem, da me ne bodo prehitevali, ko se bom vključeval na zunanji pas (z nezmanjšano hitrostjo), me zanima, kako je s prehitevanjem v krožišču.

    Malce spletnega brskanja hitro odkrije, da je v raznih CPP priporočilih in opisih običajno navedeno, da je prehitevanje v krožišču prepovedano. Jasno, da je prehitevanje v križišču nasplošno prepovedano, po desni pa še posebej. Pa vendar: “Hitrejša vožnja ene kolone vozil od druge na cesti, ki ima najmanj dva prometna pasova za vožnjo v isto smer, ni prehitevanje.”

    Nikjer ne najdem, da bi bila hitrejša vožnja v krožišču izrecno prepovedana. Zanima me torej, ali to pomeni:
    1. da je hitrejša vožnja v krožišču dovoljena, četudi ne gre za vožnjo treh ali več vozil enega za drugim (poraja se tudi vprašanje, kaj pomeni vožnja eden za drugim, če se ne vozimo naravnost),
    ali
    2. da je hitrejša vožnja po desni na cesti z dvema voznima pasovoma (v isto smer) dovoljena zgolj in samo, kadar gre za kolono vozil. In ali potem to pomeni, da lahko vozimo hitreje, če imamo dve vozili za sabo, pred sabo, pboje ali kar koli od tega?
    Do sedaj sem namreč po lokalnih cestah z dvema smernima pasovoma še naprej vozil po omejitvi, četudi sem bil edini na desnem pasu in je avtomobil na levi vozil počasneje. Zdi se mi tudi, da se zdi večini voznikov takšno prehitevanje samoumevno tudi ob prazni cesti. Delamo prekrške?

    Mirko Turk
    Moderator
    Post count: 385

    Zakon o pravilih v cestnega prometa izcrecno ne definira in prepoveduje takega “prehitevanje” kot ga vi navajate, navaja pa v svojem 60. členu, ki se tiče vožnje v krožiščih sledeče (4. odstavek)

    (4) Preden zapusti krožno križišče iz prejšnjega odstavka, se mora voznik razvrstiti na zunanji prometni pas, razen na izvozu, na katerem je s predpisano prometno signalizacijo dovoljeno zavijanje desno tudi z notranjega prometnega pasu. V primerih, ko razvrščanje iz notranjega na zunanji pas zaradi gostote prometa ni mogoče, je voznik dolžan opraviti najmanj eno kroženje oziroma toliko kroženj, kolikor je potrebnih za razvrstitev.

    33. člen ZPRCP pa navaja sledeče:
    prehitevanje« je vožnja mimo drugega udeleženca cestnega prometa, ki se premika v isti smeri po prometnem pasu ali delu smernega vozišča, ki je namenjen prometu. Hitrejša vožnja ene kolone vozil od druge na cesti, ki ima najmanj dva prometna pasova za vožnjo v isto smer, ni prehitevanje;

    Zgornja dikcije ne omenja takega načina “prehitevanja”, o katerem vi razmišljate. To bi verjetno dober odvetnik znal izkoristiti v prid svoje stranke. Morda bi bilo dobro povprašati o tem tudi AVP.

    ing. prom. Mirko T. je upokojeni učitelj vožnje vseh kategorij, učitelj predpisov, vodja šole vožnje in nekdanji član izpitne komisije ter dolgoletni sodelavec portala Vozniski-izpit.com. Zbral je 28 najtežjih vprašanj CPP - KLIK za prenos

    Hadzo
    Gost
    Post count: 576

    Krožišče je posebna oblika križišča dveh ali več cest, torej, ali je dovoljeno prehitevanje v križišču?Jasno kot beli dan.

Odgovori na: Reply #21221 in Prehitevanje v krožišču in na cesti z dvema smernima pasovoma
Vaši podatki: