Vozniški izpit Forumi Vozniški Izpit Vozniško dovoljenje podaljšanje izpita

Prikaz 61 prispevka (od skupno 363)
  • Avtor
    Prispevki
  • Mirko Turk
    Moderator
    Post count: 419

Pozdravljeni,
    sprašujem za strica, kateremu mogoče letos ne bo komisija podaljšala vozniški izpit zaradi starosti, ker je star 85. Zdaj pa ga zanima, če lahko potem vozi mopedavto, za katerega ne potrebuješ izpita za B kategorijo?

Hvala za odgovor
    LP

Pozdravljeni,

Zakon o voznikih pravi sledeče:

V kategorijo AM spadajo lahka štirikolesa in mopedi, razen mopedov, katerih največja konstrukcijsko določena hitrost ne presega 25 km/h. Dovoljenje za vožnjo vozil te kategorije vključuje tudi dovoljenje za vožnjo vozil kategorije G.

Zakon o motornih vozilih pravi sledeče:

»lahko štirikolo« je motorno vozilo s štirimi simetrično nameščenimi kolesi, katerega masa ne presega 350 kg (brez mase baterij pri vozilu na električni pogon), pri katerem delovna prostornina motorja na prisilni vžig ne presega 50 ccm ali moč motorja na kompresijski vžig ali trajna nazivna moč elektromotorja ne presega 4 kW in pri katerem konstrukcijsko določena hitrost ne presega 45 km/h;

Če bo na zdravniškem pregledu ugotovljeno, da je vaš stric zmožen voziti lahko štirikolo, naj se to zabeleži v zdravniško spričevalo in upravna enota mu bo izdala vozniško dovoljenje za kategoriji AM in G.

Pravno obvestilo: Strokovna pojasnila so tu zapisana z namenom informiranja javnosti. Za uradno razlago ali tolmačenje prometne zakonodaje se je treba obrniti na Ministrstvo za infrastrukturo Republike Slovenije, ki je pristojno za njeno izvajanje in razlago.

Nadja
    Gost
    Post count: 592

Pristale sem v skrajno neprijetni situaciji in upam, da mi boste lahko pomagali s kakšno informacijo. Nahajam se na Samosu – Grčija, kamor sem prišla, da bi oddelala poletno sezono, vendar sem na kraju ugotovila, da je vozniški izpit potekel že 14.11.2014, delo brez tega pa ni mogoče. Omejitev vožznje imam zaradi diaptrije, ki se v 10. letih ni spremenila. Zanima me kakšna je najkrajša pot do podaljšanja vozniškega dovoljenja. Prav bi mi prišlo tudi začasno potrdilo. Lahko to uredim kar na Samosu?
    Lahko mogoče to kdo ureja v mojem imenu iz Slovenije in mi pošlje le pomembna potrdila?

Izredno vam bom hvaležna za vsakaršen odgovor in pomoč.

Mirko Turk
    Moderator

Pozdravljeni,

Pozdravljeni, pred podaljšanjem vozniškega dovoljenja morate opraviti zdravniški pregled. Podaljšanje vozniškega dovoljenja lahko opravite le osebno v Sloveniji. Nihče drug v vašem imenu ne more opraviti podaljšanja vozniškega dovoljenja tu v Sloveniji.
    Morda lahko poizkusite z zamenjavo slovenskega vozniškega dovoljenja za evropsko vozniško dovoljenje v Grčiji, vendar mi podrobnosti v tem primeru niso znane.
    S tem vprašanjem vam svetujem, da se obrnete tudi na Ministrstvo za promet v Grčiji.

Pravno obvestilo: Strokovna pojasnila so tu zapisana z namenom informiranja javnosti. Za uradno razlago ali tolmačenje prometne zakonodaje se je treba obrniti na Ministrstvo za infrastrukturo Republike Slovenije, ki je pristojno za njeno izvajanje in razlago.

Kristina
    Gost

Pozdravljeni,

v začetku avgusta mi poteče vozniški izpit (sem mlada voznica), nisem pa še opravila varne vožnje. V tem tednu bom poskušala podaljšati status mladega voznika za eno leto, zanima pa me, kako podrobno je potrebno navesti razlog, da ti upravna enota to odobri. Namreč, zaradi izkušnje se soočam s hudo fobijo pred vožnjo avtomobila (govorim o napadih panike že samo, ko pomislim na to, da bi se morala nekam peljati), avta nisem peljala že nekaj mesecev, zato si želim v naslednjih mesecih obiskati delavnice “brez strahu za volanom” in se počasi navajati nazaj na vožnjo, ter nato opraviti varno vožnjo. Včeraj sem napisala prošnjo, ki jo bom izročila na upravni enoti, v njej sem razložila situacijo, torej, da se spopadam s strahom pred vožnjo, težave so torej zdravstvene narave, nimam pa nikakršnega potrdila psihiatra ali česa podobnega, zato me zanima, a moramo imeti v primeru podajanja vzroka za podaljšanje statusa res podrobne informacije, ali lahko navedemo le pač to, s čimer se soočamo (recimo tisti, ki se spopadajo s finančnimi težavami, verjetno ne bodo kazali izpiska banke).

Hvala in lep pozdrav.

Mirko Turk
    Moderator

Pozdravljeni,

v začetku avgusta mi poteče vozniški izpit (sem mlada voznica), nisem pa še opravila varne vožnje. V tem tednu bom poskušala podaljšati status mladega voznika za eno leto, zanima pa me, kako podrobno je potrebno navesti razlog, da ti upravna enota to odobri. Namreč, zaradi izkušnje se soočam s hudo fobijo pred vožnjo avtomobila (govorim o napadih panike že samo, ko pomislim na to, da bi se morala nekam peljati), avta nisem peljala že nekaj mesecev, zato si želim v naslednjih mesecih obiskati delavnice “brez strahu za volanom” in se počasi navajati nazaj na vožnjo, ter nato opraviti varno vožnjo. Včeraj sem napisala prošnjo, ki jo bom izročila na upravni enoti, v njej sem razložila situacijo, torej, da se spopadam s strahom pred vožnjo, težave so torej zdravstvene narave, nimam pa nikakršnega potrdila psihiatra ali česa podobnega, zato me zanima, a moramo imeti v primeru podajanja vzroka za podaljšanje statusa res podrobne informacije, ali lahko navedemo le pač to, s čimer se soočamo (recimo tisti, ki se spopadajo s finančnimi težavami, verjetno ne bodo kazali izpiska banke).

Hvala in lep pozdrav.

Pozdravljeni,Zaenkrat se nihče ne spušča v te podrobnosti in razloge. Dovolj je če navedete finančne težave,delo v tujini, zdravstvene težave,nosečnost,ipd.

Ana
    Gost

Pozdravljeni,

vozniško dovoljenje sem pridobila 10.10.2014, poteče pa mi 27.6.2017. Tečaj varne vožnje sem opravila 23.5.2015.
    Zanima me, ali lahko potrdilo o opravljenem tečaju na upravno enoto nesem že zdaj (skoraj dve leti pred potekom vozniškega dovoljenja) ali šele tik pred potekom dovoljenja.

Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Mirko Turk
    Moderator

Pozdravljeni,

vozniško dovoljenje sem pridobila 10.10.2014, poteče pa mi 27.6.2017. Tečaj varne vožnje sem opravila 23.5.2015.
    Zanima me, ali lahko potrdilo o opravljenem tečaju na upravno enoto nesem že zdaj (skoraj dve leti pred potekom vozniškega dovoljenja) ali šele tik pred potekom dovoljenja.

Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Pozdravljeni, potrdilo o opravljenem dodatnem usposabljanju za voznike začetnike skrbno shranite in ga odnesite na upravno enoto tik pred potekom vozniškega dovoljenja.

Ljubica
    Gost

Pozdravljeni,
    imam vprašanje glede podaljšanja vozniškega dovoljenja.

Trenutno živim in delam v Nemčiji, avtomobil, ki ga vozim pa je iz Slovenije, tako da bom morala za podaljšalje vozniškega dovoljenja priti v Slovenijo.
    Zanima me pa sledeče: ker sem v Nemčiji tudi zdravstveno zavarovana, bi pregled pri medicini športa lahko opravila tudi v Nemčiji.

Je možno, da bi mi z nemškim zdravstvenim potrdilom uspešno podaljšali vozniško dovoljenje?
    Za odgovor se vam zahvaljujem in vam lepo pozdravljam,

vozniski-izpit.com
    Keymaster
    Post count: 38

Pozdravljeni,
    imam vprašanje glede podaljšanja vozniškega dovoljenja.

Trenutno živim in delam v Nemčiji, avtomobil, ki ga vozim pa je iz Slovenije, tako da bom morala za podaljšalje vozniškega dovoljenja priti v Slovenijo.
    Zanima me pa sledeče: ker sem v Nemčiji tudi zdravstveno zavarovana, bi pregled pri medicini športa lahko opravila tudi v Nemčiji.

Je možno, da bi mi z nemškim zdravstvenim potrdilom uspešno podaljšali vozniško dovoljenje?
    Za odgovor se vam zahvaljujem in vam lepo pozdravljam,

Pozdravljeni,
    Podaljšanje vozniškega dovoljenja lahko opravite le na podlagi opravljenega zdravstvenega pregleda na eni izmed medicin dela, prometa in športa, ki se nahaja v Sloveniji.

Pia
    Gost

Pozdravljeni !

Vozniško dovoljenje mi poteče 15.8.2015, tečaja varne vožnje še nisem opravljala, tako da bi zaprosila za podaljšanje statusa mladega voznika vsaj za dva meseca. Zanima me katere listine in dokumente je potrebno priložiti na upravni enoti, ali je potrebno izpolniti kakšen obrazec in koliko stane to podaljšanje?

Hvala za odgovor

Prikaz 61 prispevka (od skupno 363)
Odgovori na: Reply #20718 in podaljšanje izpita
Vaši podatki: