Novi Test CPP – pozornost na cesti

Na portalu smo za bodoče voznike in voznike z izkušnjami objavili novi test cpp – pozornost, ki vsebuje 36 vprašanj. Spodaj si lahko ogledate predstavitveni test, v katerem je na voljo 10 vprašanj.


Novi Test CPP - Pozornost
Novi Test CPP – Pozornost Na Cesti

Razvili sistem s katerim je mogoče razbrati utrujenost voznika

S pomočjo novih pametnih telefonov, ki temeljijo predvsem na sistemu Android, so razvili novi sistem za nadzor voznikove pozornosti. Spletna kamera, nameščena na armaturni plošči pred voznikom, ki zajema slike voznikovega obraza ter prstni senzor, ki zbira informacije o pretoku krvi v prstu, pošiljata signale pametnemu telefonu prek povezanega brezžičnega omrežja. Pametni telefon pa potem s pomočjo zbranih podatkov izvede statistično analizo in ugotovi raven utrujenosti voznika.

Pri tej raziskavi so upoštevali predvsem štiri parametre in sicer:

  • odstotek zaprtih oči
  • število povprečno zaprtih oči
  • spremenljivost srčnega utripa ter
  • stopnja moči drže volana.

Prva dva parametra sta bila pridobljena z analizo slike spletne kamere, zadnja dva pa s pomočjo signala oksimetra. Algoritem Dynamic Bayesove mreže izvede statistično analizo teh parametrov in tako ugotovi raven utrujenosti voznika. Ta test pozornosti, naj bi imel kar 96% stopnjo zanesljivosti. Razvijalci tega programa upajo, da bodo ta sistem kmalu začeli uporabljati vsi vozniki avtomobilov, tovornjakov in pa tudi motornih koles.

Testi Pozornosti

Zgornja slika prikazuje v avto vgrajeno napravo za prepoznavanje utrujenosti voznika.Vkolikor vam je všeč zgornji članek in bi radi imeli polni dostop do baze več kot 1200 vprašanj, izberite eno izmed šol vožnje članice portala ali pa se registrirajte. [/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]