Vozniški izpit Forumi Vozniški Izpit Cestno prometni predpisi Vzratna vožnja in prometna nesreča

  • Avtor
    Prispevki
  • Marjan
    Gost
    Post count: 576

    Pozdravljeni,
    Pred kratkim smo bili priča prometni nesreči in nismo uspeli določiti krivca, zato vas prosim, če nam lahko pomagate in odgovorite, kaj govori zakon o spodnjem primeru.
    Šofer pripelje potnika na železniško postajo, na parkirišču ustavi avto, da potnik izstopi in prične obračati vzvratno ( v tem trenutku še ni bilo voznika osebnega vozila ). Vozilo je transportni Peogeot Expert, ki ob vzvratni vožnji opozarja mimoidoče z svetlobnimi in zvočnimi znaki.
    V tem trenutku na parkirišče preko pločnika zapelje osebni avto in vozili rahlo trčita. Škoda je minimalna: desno stransko vzvratno ogledalo in vdrta vrata osebnega avtomobila. Na Expertu rahla praska na odbijaču na levem boku. Vozili sta trčili – osebno v višini desnega vzvratnega ogledala in rahlo vdrta desna vrata, transportni Expert z levim zadnjim odbijačem – rahla praska na odbijaču.
    Eni zagovarjajo tezo, da je vedno krivo vozilo, ki vozi vzvratno, ne glede na opozorila, ki jih javlja v okolje.
    Drugi pa tezo, da bi se moral voznik osebnega vozila vsekakor prepričati, ali je parkirišče prosto, da lahko zapelje nanj in je zato kriv on.

    Mirko Turk
    Moderator
    Post count: 385

    Pozdravljeni,
    Zakon o pravilih cestnega prometa pravi sledeče:

    43. člen
    (vzvratna vožnja)
    (1) Vzvratna vožnja je dovoljena le na kratki razdalji. Voznik vozi vzvratno po desni strani desnega smernega vozišča glede na položaj vozila. Kadar vozi vzvratno, mora voznik ustaviti vozilo, ko mu pripelje nasproti po istem smernem vozišču drugo vozilo.
    (2) Med vzvratno vožnjo morajo biti na vozilu vklopljene varnostne utripalke. Pri vzvratnem parkiranju in vzvratnem obračanju mora voznik vklopiti utripalke.
    (3) Vzvratna vožnja je prepovedana, kadar bi voznik s tako vožnjo lahko ogrozil drugega udeleženca cestnega prometa ali premoženje, zlasti pa na nepreglednem ali zoženem delu ceste, na delu ceste, kjer je prepovedana ustavitev, na prehodu ceste čez železniško progo, v predoru, galeriji ali na mostu, ob zmanjšani vidljivosti ali pri prehajanju z neprednostne na prednostno cesto.

    Na vprašanje kdo je kriv vam ne morem odgovoriti, saj bi bilo potrebno presojati tako subjektivne kot objektivne dejavnike. V primeru ko se voznika ne moreta sporazumeti, se običajno na kraj prometne nesreče pokliče policijo.

    ing. prom. Mirko T. je upokojeni učitelj vožnje vseh kategorij, učitelj predpisov, vodja šole vožnje in nekdanji član izpitne komisije ter dolgoletni sodelavec portala Vozniski-izpit.com. Zbral je 28 najtežjih vprašanj CPP - KLIK za prenos

    janko
    Gost
    Post count: 576

    Pri vzratni vožnji dveh OA iz nasprotnih parkirišč se je zgodila materialna nezgoda. Eno vozilo je privzratni vožnji uporabljalo svetlobne utripalke, drugo pa ne.nezgoda se je zgodila na sredi vozišča.
    Prosim za vaš komentar.

    lp JANKO

Odgovori na: Reply #19912 in Vzratna vožnja in prometna nesreča
Vaši podatki: